Pada masa sekarang ini, beberapa tempat di Malaysia sedang
mengalami catuan air. Catuan air ini dijangka akan memberi kesan kepada
penjagaan kebersihan diri, keluarga, makanan, minuman, pakaian, peralatan,
premis serta risiko penyakit. Justeru, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin
mencadangkan beberapa langkah yang boleh diambil oleh rakyat Malaysia dalam
menghadapi catuan air:
1. Pastikan kebersihan
diri, air digunakan dengan berhemah untuk membersihkan diri dari kekotoran.
Pastikan, tangan dibasuh dengan menggunakan sabun atau sanitiser selepas menggunakan tandas, sebelum makan dan
sebelum mengendalikan atau menyediakan makanan.
2. Pastikan air disimpan
dalam bekas yang bersih dan sentiasa bertutup untuk mengelakkan pencemaran
luaran terutamanya jika air tersebut untuk tujuan penyediaan makanan dan
minuman. Bekas bertutup juga bagi mengelakkan pembiakan nyamuk.
3. Masak makanan dengan
sempurna pada suhu tinggi 80℃
untuk memastikan bakteria dihapuskan dan tidak menyebabkan keracunan makanan.
Pastikan makanan berasaskan daging dimasak dengan sempurna (tiada tanda-tanda
mentah).
4. Pengendali makanan
bertanggungjawab memastikan keselamatan makanan yang mereka jual atau hidangkan
kepada pengguna. Sekiranya air catuan yang bersih tidak mencukupi, guna air
berbungkus yang terdapat di pasaran sebagai pilihan kerana ia lebih selamat.
5. Penggunaan air perigi
untuk memasak makanan dan minuman adalah dilarang kecuali perigi tersebut telah
dirawat dengan klorin serta terhindar dari punca pencemaran.
6. Orang awam perlu sentiasa
menjaga kesihatan diri dan mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan
berhampiran dengan segera sekiranya menghadapi masalah kesihatan.
Rujukan dari Bahagian Kawalan Penyakit KKM
No comments:
Post a Comment